..opublikowałem piątek, 2 marca 2012 14:00

Pieczarki z cebulką i czosnkiem

Post na temat:
Nastrój:

Dziś prosty przepis na przyrządzenie pieczarek, które możemy użyć jako dodatek do czegokolwiek :) . Potrzebne składniki, to:

  • dwie duże pieczarki (lub kilka mniejszych),
  • jedna średniej wielkości cebula,
  • dwa duże ząbki czosnku,
  • suszony koperek,
  • papryka słodka w przyprawie,
  • Doprawka lub coś podobnego,
  • zioła prowansalskie (przyprawa),
  • olej do smażenia;

Na początku kroimy: jako że dysponowałem akurat dużymi pieczarkami, obie pieczarki pokroiłem najpierw na cztery ćwiartki, a następnie każdą z ćwiartek na plasterki; cebulę oraz czosnek natomiast również pokroiłem na plasterki - przy czym w tym przypadku na możliwie jak najcieńsze.

Imponujące pieczary :)

Do garnka wlałem olej (nieco więcej, niż wystarczyłoby do przykrycia dna) oraz wrzuciłem cebulę z czosnkiem, po czym obficie posypałem suszonym koperkiem, czerwoną papryką słodką plus Doprawką w rozsądnej ilości (należy z nią uważać z uwagi na to, iż jest oczywiście słona :) ). Całość przykryłem i dusiłem przez około kilka minut, po czym dorzuciłem pieczarki, nie mieszając - i przykryłem z powrotem. Po następnych kilku minutach duszenia doprawiłem pieczarki Doprawką oraz odrobiną ziół prowansalskich plus jeszcze trochę papryki - i wymieszałem całość. Dolałem odrobinę wody, wymieszałem i zostawiłem na gazie na jeszcze kilka minut, po czym Moje pieczarki były już gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz