..opublikowałem piątek, 2 marca 2012 14:00
Pieczarki z cebulką i czosnkiem
Dziś prosty przepis na przyrządzenie pieczarek, które możemy użyć jako dodatek do czegokolwiek :) . Potrzebne składniki, to:
- dwie duże pieczarki (lub kilka mniejszych),
- jedna średniej wielkości cebula,
- dwa duże ząbki czosnku,
- suszony koperek,
- papryka słodka w przyprawie,
- Doprawka lub coś podobnego,
- zioła prowansalskie (przyprawa),
- olej do smażenia;
Na początku kroimy: jako że dysponowałem akurat dużymi pieczarkami, obie pieczarki pokroiłem najpierw na cztery ćwiartki, a następnie każdą z ćwiartek na plasterki; cebulę oraz czosnek natomiast również pokroiłem na plasterki - przy czym w tym przypadku na możliwie jak najcieńsze.
Do garnka wlałem olej (nieco więcej, niż wystarczyłoby do przykrycia dna) oraz wrzuciłem cebulę z czosnkiem, po czym obficie posypałem suszonym koperkiem, czerwoną papryką słodką plus Doprawką w rozsądnej ilości (należy z nią uważać z uwagi na to, iż jest oczywiście słona :) ). Całość przykryłem i dusiłem przez około kilka minut, po czym dorzuciłem pieczarki, nie mieszając - i przykryłem z powrotem. Po następnych kilku minutach duszenia doprawiłem pieczarki Doprawką oraz odrobiną ziół prowansalskich plus jeszcze trochę papryki - i wymieszałem całość. Dolałem odrobinę wody, wymieszałem i zostawiłem na gazie na jeszcze kilka minut, po czym Moje pieczarki były już gotowe.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz